Berg en Dal

24/7 bereikbaar voor noodgevallen

Is het coronavirus gevaarlijk voor mijn huisdier?

Het coronavirus

Is jouw hond van slag omdat je thuis bent? Haalt je kat rare stoten uit? Ook huisdieren kunnen van slag zijn door de coronacrisis. Het is zowel voor jou als voor je huisdier een rare tijd. Maar kan je huisdier ook besmet raken met het coronavirus?

De verspreiding van het coronavirus is een internationale gezondheidscrisis. Dit werd zo bepaald door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Italië en Spanje zijn de Europese landen die er op dit moment het ergst aan toe zijn. COVID-19 is een virus waar we nog nooit mee te maken hebben gehad. We weten ondertussen wat de symptomen zijn bij mensen. Maar kan je hond of kat ook het virus krijgen? Zo ja, wat zijn de symptomen? Kunnen we nog bij de dierenarts terecht als mijn huisdier ziek is? Mag ik mijn hond nog uitlaten? Wij kunnen ons voorstellen dat jullie een heleboel vragen hebben omtrent de gezondheid van jouw huisdier. Wij proberen hierop een duidelijk antwoord te bieden.

Kan mijn huisdier het coronavirus krijgen?

Op deze vraag kunnen we jullie gerust stellen. Op dit moment is er geen aanwijzing dat je je huisdieren kunt besmetten met het coronavirus. Dat wordt bevestigd de WHO. Daarnaast is er ook geen bewijs dat je hond of kat een bron van infectie kan zijn voor jouw of andere dieren. Ook is er geen bewijs dat ze geïnfecteerd kunnen worden met COVID-19. Het is daarom ook niet nodig om je huisdier te laten testen op het virus. Als je zelf besmet bent met het virus, moet je niet enkel voorzorgsmaatregelen nemen naar je medebewoners toe, maar je past die best ook toe op je huisdier. Het is dan verstandig om weg te blijven van je huisdier en je trouwe viervoeter zeker niet te aaien. Ook is het aan te raden om je huisdier zoveel mogelijk binnen te houden of op eigen terrein. Er is geen aanwijzing dat het van mens op dier kan gaan. Maar we spelen best op safe. 

Daarnaast volgen natuurlijk de gebruikelijke maatregelen. Was je handen regelmatig. Zeker voor en na het contact met uw huisdier. Maar vermijd daarnaast ook alle contact met wilde dieren. Daarnaast kan je beter de oppervlaktes waar je huisdier komt, goed reinigen en ontsmetten. Dit kan gaan om de eetbak, de kooi…

Als jouw viervoeter toch hoest, niest en benauwd is, is het aangeraden om ons te contacteren. Je kan ons hiervoor best even bellen, want ook wij moeten ons aan een aantal regels houden.

Kan ik meteen bij mijn dierenarts terecht?

Ook wij moeten ons aan een aantal regels houden. Graag lijsten we ze even voor je op:

  • Per dier mag er maximaal één begeleider aanwezig zijn.
  • Moet je hoesten of niezen? Heb je een verkoudheid of koorts? Dan mag je je huisdier niet vergezellen naar de dierenarts.
  • Kom je eten of medicatie halen? Bel op voorhand en wij zetten het voor je klaar.
  • Er wordt enkel op afspraak gewerkt.
  • In de wachtzaal zit je best alleen met je huisdier.
  • Daarnaast zijn er nog de gebruikelijke richtlijnen: geef geen hand, nies in je elleboog en blijf op minimaal 1,5m afstand van elkaar. 

Hoe reageert mijn huisdier bij telewerken?

Door het coronavirus werken veel mensen van thuis. Zij hebben voor de komende weken nood aan een nieuwe routine. De werkuren en het werk blijven hetzelfde, maar het is aanpassen aan een nieuwe werkomgeving. Dit is niet enkel zo voor mensen die moeten telewerken en op kinderen letten, maar ook mensen met huisdieren kunnen dit gewaar worden. Ook huisdieren hebben hun routine en door het telewerken wordt die routine verstoord. Bovendien kunnen ze ook onze angst voelen. Deze twee zaken zorgen ervoor dat je huisdier in de war is. Doordat onze kat of hond de hele dag door gezelschap heeft, verdwijnt de routine. Ook bij je trouwe viervoeter kan dit stress veroorzaken. Dus zowel voor jezelf, je gezinsleden en je huisdier kan je best een nieuwe routine creëren.

Kortom, creëer nieuwe routines voor je gezin en je huisdieren. Ga gerust wandelen met je hond, maar hou hem aan de leiband en bewaar voldoende afstand. Blijf vooral kalm en probeer te genieten van de verplichte quality time met je trouwe viervoeter.