Berg en Dal

24/7 bereikbaar voor noodgevallen

Eerste medische checkup voor uw kitten

Kittens

Wie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Een jong katje in huis halen is natuurlijk erg leuk en spannend. Ieders hart smelt bij de aanblik van die kleine pluizige viervoeter die jouw gezin binnenkort zal komen vervolledigen.

Een goede voorbereiding is essentieel om ervoor te zorgen dat uw kitten in de best mogelijke omstandigheden wordt opgevangen.

Kittens worden geboren na een draagtijd van gemiddeld 63 dagen en kunnen bij de geboorte niet horen en niet zien. Het is volledig afhankelijk van de moeder. Vergeet dus niet dat het voor jouw kitten een grote aanpassing is. Hij is net gescheiden van zijn moeder en zijn broers en zussen. Bovendien komt hij plots terecht in een compleet nieuwe omgeving vol nieuwe geuren, andere geluiden, andere dieren en mensen...

Wanneer neemt u uw kitten voor het eerst mee naar de dierenarts?

Een kitten blijft het best bij de moeder tot ze tien tot elf weken zijn. Als ze negen weken oud zijn krijgen kittens hun eerste inenting.  Op 3 weken worden de kittens en hun moeder voor het eerst ontwormd. Kittens kunnen via de moedermelk reeds met wormen besmet raken. Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een kitten nadelig kan beinvloeden is het van belang kittens goed te ontwormen. De moeder moet tegelijk met de kittens een ontworming krijgen.

De tijd dat u een huisdier alleen naar de dierenarts bracht wanneer het ziek was, is al lang voorbij. Door regelmatige gezondheidscontroles tijdens de eerste paar maanden van het leven van uw kitten kunnen problemen worden opgespoord voordat ze de kans krijgen om uit de hand te lopen. 

Kittens

Wat gebeurt er bij het eerste bezoek aan de dierenarts?

Een gezellig draagmandje is belangrijk zodat uw kitten zich kan ontspannen en kalm blijft. Bij uw eerste afspraak is het een goed idee om medische dossiers mee te nemen als uw kitten die reeds heeft. 

Laten we eens kijken wat je zou moeten verwachten:

  • Fysisch onderzoek: We controleren of uw kitten in perfecte gezondheid is. Een normale ademhaling (zonder terugkerend niezen en hoesten), een zachte en glanzende vacht, heldere ogen, schone oren, mooie neus en witte tanden. Het gehoor, het zicht en de alertheid van je kitten wordt ook getest
  • Vaccinaties: Door uw kitten een eenvoudige vaccinatie te geven, kan u hem/haar een optimale bescherming geven tegen ziektes. Pasgeboren kittens krijgen gedurende hun eerste levensweken afweerstoffen mee via de moedermelk. Deze antistoffen bieden slechts een tijdelijke bescherming aan de jonge kittens. Na het spenen dalen deze afweerstoffen echter snel, zodat uw kitten weer gevoelig wordt voor deze ziektes. De basisvaccinatie van een kitten bestaat uit 2 vaccinaties. Op de leeftijd van 9 en 12 weken laat u uw kitten inenten tegen kattenziekte en niesziekte.
  • Ontworming: Bijna alle kittens zijn besmet met spoelwormen die ze via de placenta of via de moedermelk hebben gekregen. Omdat hierdoor de groei wordt belemmerd en de kittens vermageren, moeten ze op jonge leeftijd regelmatig ontwormd worden. Spoelwormen van de kat zijn namelijk besmettelijk voor mensen. Ontwormen is extra belangrijk als er kleine kinderen in huis zijn of als er iemand in huis zwanger is. Voor meer informatie raadpleeg uw huisarts of dierenarts. Voor goedwerkende ontwormingsmiddelen kunt u bij de dierenarts terecht. 
  • Vlooien en teek preventie: Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze kittens. Ze kunnen ziektes overbrengen naar onze kittens zelf maar ook naar de mens. Vlooien kunnen bloedarmoede veroorzaken, met name bij kittens. Tegenwoordig beschikken we over goedwerkende en veilige middelen waarmee vlooien op uw dier en in huis effectief bestreden kunnen worden. Teken zijn vieze parasieten die ook verschillende ziektes kunnen overdragen. Het zijn kleine, spinachtige zwarte diertjes, niet veel groter dan een speldenkop en ze zijn aanwezig van april tot september.
  • Microchip: Is een verplichte identificatie die bestaat uit het aanbrengen van een microchip in de hals van de kat. Deze chip is de grootte van een rijstkorrel en wordt door de dierenarts eenmalig onderhuids ingebracht met een naald. Het inbrengen is niet al te pijnlijk, maar als u niet wilt dat de kat het voelt dan kan het tijdens de sterilisatie of castratie plaatsvinden, op dat moment is de kat verdoofd en voelt het inbrengen niet. Deze microchip is volledig onschadelijk voor uw kat. Het volstaat om met een scanner over de huid van de kat te gaan en dan geeft deze de unieke cijfercode, die gekoppeld is aan de eigenaar. Indien uw kat wegloopt en bij een dierenarts of asiel terechtkomt, dan kan via het intoetsen van de unieke chipcode de eigenaar gevonden worden.

Maakt u zich geen zorgen voor het eerste bezoek van uw kitten aan de dierenarts, er is meestal op dat moment nog geen inenting nodig, dit zorgt voor een positieve en geruststellende ervaring voor uw kitten, bij ons is uw kitten in goede handen. U kunt uiteraard al uw vragen aan ons stellen, wij zullen u graag advies geven.