Berg en Dal

24/7 bereikbaar voor noodgevallen

Ontwormen van katten

ontwormen kat

Wormen bij katten zijn in eerste instantie niet gevaarlijk, maar snel reageren is wel noodzakelijk. Als je je kat niet tijdig ontwormt, breng je haar gezondheid in gevaar. Bovendien kan je kat niet alleen andere katten, maar ook mensen besmetten. De meest voorkomende wormen bij katten zijn spoelwormen ( 5 tot 10 cm lang) en lintwormen (20 tot 80 cm lang). In het begin zal je kat geen opvallende symptomen vertonen. Hou de ontlasting van je kat altijd nauw in het oog, want dat is meestal het eerste merkbare teken van wormen.

Spoelwormen

parasieten katSpoelwormen leven in de dunne darm van je kat. Bij kittens tot 6 maanden zijn infecties met spoelwormen eerder regelmaat dan uitzondering. Ernstig besmette kittens hebben een typische dikke buik en hebben vaak last van braken of diarree. Bij volwassen katten ziet men zeer milde symptomen van braken, diarree en sufheid. Ook de mens kan zich besmetten, bv. kinderen die in zandbakken spelen waarin katten ontlasten vertonen een verhoogd risico. Ontwormen is extra belangrijk als er kleine kinderen in huis zijn of als er iemand in huis zwanger is. In geval van zwangerschap kan deze persoon het verschonen van de kattenbak beter door iemand anders laten doen (dit ook i.v.m. besmetting met Toxoplasmose).

Lintwormen

De aanwezigheid van lintwormen kan soms gezien worden doordat er rijstachtige korreltjes kleven aan de onderkant van de staart. Een besmetting met lintwormen kan ervoor zorgen dat de algemene conditie van uw dier achteruit gaat. Als je kat vlooien heeft gehad, dan is het zeer waarschijnlijk dat deze ook besmet is met lintwormen. De vlo is namelijk een zogeheten tussengastheer van de lintworm. Lintwormen leven in het darmkanaal en houden zich vast aan de wand van de darmen. Lintwormen worden overgedragen door vlooien en luizen of via gevangen muizen of vogels.

Het is belangrijk je kat 4 keer jaar te ontwormen. Ontwormingsmiddelen zijn beschikbaar in tabletvorm, vloeibare vorm, pasta’s en pipetjes om in de hals te druppelen. Dit laatste kan handig zijn bij katten die moeilijk medicatie innemen.