Berg en Dal

24/7 bereikbaar voor noodgevallen

Chip hond

Hond chippen

Alle honden moeten verplicht geïdentificeerd en geregistreerd worden in een centrale databank. Dit gebeurt met een chip voor uw hond. De identificatie en registratie van honden gebeurt voordat ze verkocht of weggegeven worden en in ieder geval voor de leeftijd van vier maanden. Honden die uit het buitenland komen moeten eveneens geregistreerd worden. 

Dankzij dit systeem kunnen de gegevens van een verloren gelopen hond opgezocht worden. Het is daarom belangrijk dat je alle nodige documenten meekrijgt als je een hond koopt zoals het paspoort. In het paspoort staat het chipnummer van 15 cijfers. Elke verandering van gegevens (wijziging van eigenaar, adres, overlijden van de hond) moeten meegedeeld worden aan de databank. Op de website van DogID kan a.d.h.v. het chipnummer nagegaan worden wie de eigenaar is (externe website).

Elk jaar lopen duizenden honden verloren, en veel geraken niet terug naar huis. Veel honden dragen geen halsbandjes met identificatie gegevens. Zelfs als je huisdier een halsband en een identificatieplaatje draagt, kunnen halsbanden afbreken en labels kunnen beschadigd en onleesbaar worden, dus deze vormen van identificatie zijn niet voldoende om ervoor te zorgen dat je huisdier veilig terugkomt. Je hond heeft een identificatiecode nodig die betrouwbaar is en niet kan gestolen of beschadigd raken. Een microchip is een veilige, eenvoudige vorm van identificatie die de kans vergroot dat je hond veilig zal terugkomen.

Hoe ziet een chip voor uw hond er uit?

Microchip voor hondenEen microchip heeft de grootte en vorm van een rijstkorrel en ligt onder de huid van je hond tussen de schouderbladen. Microchip implantatie duurt slechts een paar minuten en is zeer veilig. Elke chip is uniek en draagt ​​vitale informatie over je huisdier, met inbegrip van je naam, adres en contactgegevens. Wanneer een microchip geïmplanteerd wordt, krijgt je als eigenaar een registratieformulier om in te vullen. Dit formulier wordt naar Brussel gestuurd, waarna het nummer van je hond en jouw gegevens in een databank terechtkomen. Als je hond later verloren raakt, tikken we het nummer in op de site van id-chips. Automatisch verschijnt dan de naam en gegevens van de eigenaar. Het identificatienummer dat in de chip geprogrammeerd is, wordt wereldwijd maar eenmaal gebruikt. Veterinaire ziekenhuizen, dierenartsen en asielen over het hele land zijn uitgerust met speciale elektronische scanners die de chip kunnen detecteren en het identificatienummer lezen. Een gratis telefoongesprek naar de database voor het terugvinden van huisdieren waarschuwt het microchipbedrijf dat een verloren huisdier is geïdentificeerd. De eigenaar wordt dan gecontacteerd en herenigd met zijn of haar huisdier. Het plaatsen van een chip is een veilige, effectieve manier om ervoor te zorgen dat je huisdier terugkomt.