Tandheelkunde voor paarden verschilt significant van die van mensen. Vanwege hun vegetarisch dieet en manier van eten, werkt een paardentand meer als een korenmolen, dat hun eten voortdurend maalt en slijpt.
Veel paarden lijden aan tandproblemen, maar de symptomen zijn vaak zeer subtiel en worden slechts (h)erkend door de oplettende, geïnformeerde paardenhouder. Misschien is het lastige gedrag, het verzet, het schudden met het hoofd toch niet te wijten aan een lastig karakter, maar is er een fysieke oorzaak. Gebitsverzorging is van essentieel belang voor het welzijn van je paard. Overigens heeft gebitsverzorging een grote invloed op de rijprestaties van je paard.
Door verandering van voeding ontstaan er afwijkingen aan het gebit welke verholpen moeten worden. Het voer is qua opbouw en samenstelling zachter dan vroeger. Hierdoor worden de maalbewegingen korter, waardoor de kiezen in de bovenkaak aan de buitenzijde niet genoeg afslijten. Dit veroorzaakt aan de buitenzijde van de kiezen scherpe punten (haken) die de wangen aan de binnenkant beschadigen.
Paarden kunnen tandproblemen zeer goed verbergen en compenseren. Ze tonen vaak verrassend weinig symptomen, ondanks ernstige aandoeningen. Een jaarlijkse controle is daarom essentieel om kleine afwijkingen te corrigeren en grotere drama's te voorkomen. Het is daarom aan te raden om ook tandverzorging een vaste plaats in het verzorgingsschema van je paard op te nemen. Voorkomen is zoals steeds beter dan genezen. Een gezond gebit vormt de basis van een gezond paard.
Wanneer heeft je paard tandheelkundige zorg nodig?
Gebitsproblemen bij je paard kunnen zich op veel verschillende manieren uiten. Niet altijd is direct duidelijk dat de oorzaak van de problemen in de mond is gelegen.
Symptomen die kunnen wijzen op gebitsproblemen zijn:
- onverteerde voedselresten in de mest
- tijdens het eten het hoofd scheef houden
- aan gewichtsverlies lijden
- tijdens het eten voedsel uit de mond morsen
- voedselproppen in de wangen hebben
- door de slechte maling van het voer, dat daardoor slecht verteerd, kan koliek optreden
- de kiezen kunnen haken hebben, die het zachte mondvlees beschadigen. Ontstekingen en een slechte adem zijn het gevolg
- tijdens het rijden met het hoofd slaan
- zwellingen op de kaak
- neus- en ooguitvloeiing
Indien je je afvraagt of je paard een gebitsprobleem heeft of indien je deze problemen voortijdig wenst te voorkomen, kun je uiteraard contact opnemen met Dierenartsenpraktijk Berg en Dal.
Controle en behandeling
Bij een gebitscontrole wordt telkens gewerkt volgens dezelfde werkwijze. Er wordt gevoeld en gekeken naar de volledige mond van het paard: lippen, tong, wangen en tanden (snijtanden, hengstentanden, wolfstanden en kiezen). Om alles in detail te kunnen zien wordt er een lampje op de mondspreider gemonteerd. Om een grondige inspectie en behandeling te kunnen uitvoeren wordt je paard best verdoofd. Hierdoor wordt je paard suf en zal het vlot meewerken tijdens de behandeling. Een speculum zal worden gebruikt om de mond van je paard open te houden zodat je dierenarts elke tand kan uitspoelen, tandvlees, tong en alle weefsels van de mond voor ontsteking, geuren, letsels, enz. bekijken.
Een paar van de tandheelkunde behandelingen die we kunnen uitvoeren zijn:
- het vijlen van de kiezen (onder en boven)
- bijwerken van de snijtanden (indien nodig inkorten)
- verwijderen tandsteen
- verwijderen doppen
- verwijderen wolfstanden
Indien nodig, bijwerken van het gehele gebit zodat de kauwvlakken weer goed contact maken en zodoende zorgen voor voldoende zijdelingse beweging.
Het rendement van goede gebitsverzorging:
- betere spijsvertering en daardoor lagere voerkosten
- betere conditie
- gezonder product bij fokmerries en dekhengsten
- mooiere vacht
- betere prestaties
- gezondere beweging en dus verbetering van de spieropbouw
- een mogelijke oorzaak voor koliek, hoesten en kreupelheid wordt weggenomen
Kortom, goede tandheelkunde zorgt voor een langer en gezond leven.
Een goed onderhouden gebit is dus in eerste instantie noodzakelijk voor het welzijn van je paard en een voorwaarde om er prettig mee te kunnen rijden of mennen.