Het castreren of steriliseren van honden is een goedkope en realistische methode om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Het aantal ongewenste volwassen en jonge dieren die elk jaar wordt geëuthanaseerd is verbazingwekkend. Buiten het voorkomen van ongewenste zwangerschappen, kan castratie of sterilisatie bepaalde medische problemen helpen verminderen of zelfs elimineren.
Mannelijke en vrouwelijke honden bereiken seksuele volwassenheid op de leeftijd van 9 maanden. Vaak bereiken mannelijke honden dit een beetje later dan vrouwelijke. Soms bestaat er verwarring tussen seksuele volwassenheid en normaal puppygedrag. Normaal puppygedrag wordt vaak weergegeven wanneer hij of zij het been van een individu rijdt. Dit gedrag heeft niets te maken met seksuele volwassenheid en wordt uitgevoerd door zowel mannelijke als vrouwelijke puppies.
Het is meestal waarneembaar wanneer een vrouwelijke hond volwassenheid bereikt. Een bloedige afscheiding wordt gezien rond haar externe genitale omgeving. Deze bloedige afscheiding is significant en kan tot 10-14 dagen duren. Samen met de afscheiding worden de externe geslachtsorganen gezwollen. Dit is de eerste fase van haar loopsheidcyclus en heet 'estrus'. In de laatste dagen van de estrusfase is de teef ontvankelijk voor de reu en kan zij zwanger worden. Net als bij katten duurt de zwangerschap ongeveer twee maanden. Aan het einde van de zwangerschap worden de puppies geboren. Een typische nestgrootte is gemiddeld tussen vijf en tien puppies.
Voorkom medische problemen met castratie of sterilisatie voor honden
Naast het hebben van pups, zijn niet gesteriliseerde teven meer vatbaar voor borstkanker, tumoren en baarmoeder infecties. Pyometras (infectie van de baarmoeder) zijn veel voorkomend bij niet-gesteriliseerde teven en vereisen bijna altijd een noodoperatie. Melkkliertumoren worden groot en vermenigvuldigen snel als ze niet behandeld worden. Door uw hond te laten steriliseren worden beide problemen geëlimineerd.
Na de castratie van je mannelijke hond wordt hij een aangenamer huisdier. Niet gecastreerde mannelijke honden vertonen vaak agressief gedrag, vooral als er een niet gesteriliseerde teef in de buurt is. Hondengevechten tussen twee niet gecastreerde honden zijn niet ongewoon. Gewoonlijk wordt één van de honden ernstig gewond.
Een agressieve hond zal niet aarzelen om een mens te bijten. Vaak zijn niet gecastreerde en niet gesteriliseerde honden agressiever dan gecastreerde en gesteriliseerde dieren. Veel mensen krijgen ernstige verwondingen als gevolg van hondenbeten.
Wanneer kan je je hond castreren of steriliseren?
Castratie en sterilisatie wordt over het algemeen uitgevoerd wanneer je hond 6 tot 14 maanden oud is, na raadpleging van je dierenarts. Voor grote rassenhonden, zoals Duitse herders, Labradors, Golden Retrievers is het beter om te wachten tot alle botgroeiplaatjes zijn gesloten. Dit komt meestal voor tussen 12 en 14 maanden.
De gezondheidsvoordelen van de castratie van je mannelijke hond zijn niet zo uitgesproken als die voor het vrouwtje. Jouw gemanierde mannelijke hond zal zich in ieder geval rustiger en ontspannen gedragen en minder agressief uit de hoek komen.