Berg en Dal

24/7 bereikbaar voor noodgevallen

Chirurgie voor katten

katten chirurgie

Bij dierenartsenpraktijk Berg & Dal kan je terecht voor consultaties en dagelijks worden er bij ons ook chirurgische ingrepen uitgevoerd. Katten hebben, net zoals mensen, in de verschillende stadia van hun leven verschillende zorg nodig. In de loop van de tijd zal de medische zorg toenemen. Dierenartsenpraktijk Berg & Dal is in de eerste plaats een praktijk waar je voor goede, algemene geneeskunde terecht kunt. Op onze chirurgische afdeling onderzoeken en behandelen wij huisdieren met problemen, die mogelijk via een operatie behandeld moeten worden. De meest voorkomende operaties bij katten zijn:

  • castraties en sterilisaties
  • verwijderen van huidtumoren en melkkliergezwellen 
  • gebitsbehandelingen
  • oogoperaties
  • buikoperaties
  • darmobstructies
  • maagkanteling
  • urinewegen 
  • orthopedische ingrepen

Mag mijn kat eten voor de operatie?

Het is van belang dat je kat nuchter is. Dit houdt in dat je kat de dag vóór de operatie na 19.00 uur niet meer mag eten. Katten kunnen misselijk worden van de narcose en gaan overgeven. Bij het overgeven kan de kat zich verslikken en dan bestaat het risico dat er voedseldelen worden ingeademd tijdens de operatie. Daarom is het zo belangrijk dat je kat nuchter is voor de ingreep. Water drinken mag wel tot een uur voor de operatie. chirurgie kat

Hoe gaat een operatie in zijn werk?

De dierenarts controleert eerst de medische gegevens vooraleer je kat onder narcose wordt gebracht. Alvorens over te gaan tot een chirurgische ingreep wordt je kat klinisch onderzocht en wordt het gewicht bepaald. Bijkomende onderzoeken zoals radiografie of echografie kunnen noodzakelijk zijn, alsook een bloed- of urineonderzoek. In het algemeen vinden ingrepen plaats onder algehele narcose, waarbij de kat extra zuurstof toegediend krijgt via het narcoseapparaat. 

Bij ieder huisdier kiezen wij een passende anesthesie. Hierbij houden wij rekening met:

  • de gezondheidstoestand
  • het soort operatie
  • de leeftijd van je kat

Na dit alles wordt je huisdier onder verdoving gebracht. De narcose wordt gegeven d.m.v. een injectie in de spieren. Wij gebruiken moderne anesthetica die zeer veilig zijn. Dieren die een grote ingreep ondergaan krijgen standaard een infuus in het bloedvat. Ook door middel van dit infuus kan de narcose gereguleerd worden. Tijdens de operatie ligt de kat op een verwarmde operatietafel om het afkoelen te beperken. Onze praktijk beschikt over een gasanesthesietoestel waarbij de diepte van de anesthesie elk moment kan worden bijgesteld. Deze wordt gemeten door bewakingstoestellen die het hart, de ademhaling en de doorbloeding weergeven. Bij eventuele problemen kan daardoor snel worden ingegrepen. Dankzij onze uitgebreide en gespecialiseerde anesthesietoestellen kunnen we deze ingrepen veilig begeleiden zodat uw huisdier de optimale verzorging krijgt. Door het gebruik van bewakingsapparatuur kan de narcose zo licht mogelijk worden gehouden waardoor uw kat sneller zal herstellen van de ingreep.

De meeste chirurgische ingrepen vinden in de ochtend plaats. Zo kan je kat als ze wakker wordt zolang als nodig onder ons toezicht blijven. Na de operatie word je kat naar de hospitalisatie gebracht, daar wordt je kat nogmaals aan een klinisch onderzoek onderworpen en ook de lichaamstemperatuur wordt gecontroleerd. Een warm bedje met bijhorend warmtelamp voorziet je huisdier van alle comfort tijdens het ontwaken. 

Belangrijke tips voor de nazorg thuis:

Genezing gaat bij katten over het algemeen snel. Meestal mag je kat dezelfde dag weer mee naar huis. Na het wakker worden kan je kat soms onrustig zijn, piepen of wankelen. Dit komt meestal niet door pijn, maar door het uitwerken van de narcose. Na een of enkele dagen is je kat weer de oude.

Het is belangrijk om je kat op een warme plaats te leggen en met rust te laten in een voor hem of haar vertrouwde omgeving. Na de narcose mag je kat wel een klein beetje lauw water drinken. Kleine porties eten geeft je best als je kat goed wakker is, te snel eten geven na een narcose leidt vaak tot misselijkheid en braken. 
Bij het ophalen krijg je altijd uitleg van ons over de nazorg en kun je met vragen bij ons terecht. Het is raadzaam dat je de rest van de dag thuis bent om je kat te verzorgen en in de gaten te houden.

Je geliefde viervoeter is bij Dierenartsenpraktijk Berg & Dal in goede handen en wordt met de grootst mogelijke zorg omgeven en behandeld. Zowel voor therapeutische, preventieve als spoedingrepen kunnen wij aan de noden van je huisdier voldoen. Ons doel bestaat erin optimale diergeneeskundige zorg te bieden op maat van je kat.

Heb je na afloop nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.