Berg en Dal

24/7 bereikbaar voor noodgevallen

Vaccinaties voor je hond

Vaccinatie voor je hond

Het vaccineren van je hond is een eenvoudige procedure die routinematig door onze dierenartsen wordt uitgevoerd. Vaccinaties zijn veilig en effectief. Veel ziektes die ooit voor honden als fataal werden beschouwd, zijn nu onder controle door het gebruik van moderne vaccins.

Huisdieren kunnen vandaag langer en gezonder leven door het toedienen van vaccins die hen beschermen tegen dodelijke infectieziekten. In de loop der jaren hebben vaccins tegen gevaarlijke ziekten miljoenen huisdieren gered en bijna dodelijke ziekten vrijwel geëlimineerd. Helaas vormen veel besmettelijke ziekten nog steeds een bedreiging voor honden die niet gevaccineerd zijn. Hoewel vaccinatieprogramma's zeer succesvol zijn en vaccins vandaag als routine beschouwd worden, kunnen wij (als verzorgers) en jij (als baasje) zich niet veroorloven om onbezonnen te worden over het up-to-date houden van de vaccinaties van je huisdieren.

Veel soorten vaccins zijn beschikbaar voor honden, maar niet elke hond heeft elk beschikbaar vaccin nodig. Sommige vaccins worden beschouwd als kernvaccins en dienen aan alle honden te worden toegediend, terwijl andere vaccinaties optioneel zijn en kunnen worden aanbevolen op basis van verschillende factoren, zoals hun risico op blootstelling aan ziekte. De aanbevelingen om vaccinaties te geven kunnen ook veranderen tijdens het leven van een hond, omdat de reisgewoonten en andere variabelen veranderen. We zullen al deze factoren overwegen als we bepalen welke vaccinaties je hond nodig heeft.

We begrijpen dat je hond uniek is en dat er geen enkel vaccinatieprogramma in elke situatie ideaal is voor elke hond. Onze artsen en andere medewerkers zijn goed opgeleid over de verschillende soorten vaccinaties, en ons doel is om jou het beste advies te geven om je hond gezond te houden. Laten we een vaccinatieschema en een voortdurende boosterroutine ontwikkelen die rekening houdt met de levensstijl van je hond, de algemene gezondheid, het risico op blootstelling aan besmettelijke ziekte en andere factoren.

Het beschermen van jouw huisdier is ons primaire doel, dus het ontwikkelen van een geschikt vaccinatieschema voor jouw hond is belangrijk voor ons. Contacteer ons vandaag om een ​​afspraak te maken om de vaccinatiebehoeften van jouw hond te bespreken.

Vaccinatieschema voor je hond

  Standaard vaccinatie Aan te raden vaccinatie
6 weken Parvo, Hondenziekte  
9 weken Parvo, Ziekte van Weil Kennelhoest
12 weken Parvo, Hondenziekte, Ziekte van Weil, Leverziekte Hondsdolheid
1 jaar Parvo, Hondenziekte, Leverziekte, Ziekte van Weil Kennelhoest
2 jaar Ziekte van Weil Kennelhoest
3 jaar Ziekte van Weil Kennelhoest + Hondsdolheid
4 jaar Parvo, Hondenziekte, Leverziekte, Ziekte van Weil Kennelhoest
5 jaar en verder Elke 3 jaar: Parvo, Hondenziekte, Leverziekte, Ziekte van Weil, Tussenliggende jaren: Ziekte van Weil Kennelhoest jaarlijks Hondsdolheid om de 3 jaar

Waar gebruiken we vaccinaties tegen?

Parvo

Parvovirus (ook bekend als Parvo) is een zeer besmettelijk virus dat diarree (soms bloederig), braken, sloomheid, spierzwakte en koorts kan geven. Parvo wordt overgedragen door contact met de ontlasting van een besmette hond of besmette omgeving. Alle honden zijn gevoelig voor dit virus. Omdat het virus ook de witte bloedcellen aanvalt, daalt de weerstand en wordt het dier tevens vatbaar voor andere virussen en bacteriën. Puppies zijn het meest vatbaar en kunnen plotseling sterven aan hartfalen. Een zeer intensieve behandeling is nodig om honden die besmet wijn met parvo een kans op overleven te geven. Bloederige diarree is het meest voorkomende symptoom, de honden worden gedehydrateerd, anemisch (als gevolg van bloedverlies), en sterven snel. In België wordt standaard tegen Parvo gevaccineerd en komt de ziekte relatief weinig voor. Deze vaccinatie is zeer belangrijk om weerstand op te bouwen tegen Parvo.

Hondenziekte

Deze ziekte wordt ook wel “distemper” of “ziekte van carré” genoemd. Hondenziekte is een zeer besmettelijke en vaak fatale ziekte die voorkomt bij honden. Ze wordt veroorzaakt door een virus dat ontstekingen kan geven van de neus, luchtwegen, longen, maag en darmen. De periode tussen blootstelling aan het virus en de symptomen bedraagt ​​ongeveer 5 tot 9 dagen.
Meestal zijn de eerste tekenen van de ziekte hoge koorts, geen eetlust, vermoeidheid en braken. Deze symptomen worden meestal gevolgd door diarree, hoesten, ontstoken ogen,  longontsteking en hersenverschijnselen. Uiteindelijk kan de hond convulsies (stuipen) ontwikkelen. Er bestaat geen specifieke behandeling voor hondenziekte. Een symptomatische behandeling kan je hond ondersteunen en helpen bij het overwinnen van het virus. Antibiotica worden meestal gegeven voor longontsteking en diarree. Vaccinaties tegen hondenziekte moeten beginnen op de leeftijd van 6 tot 8 weken. Het vaccin tegen hondenziekte werkt binnen enkele uren. Na enkele dagen is er volledige bescherming.

Ziekte van Weil

De ziekte van Weil wordt ook wel de rattenziekte genoemd. Deze ziekte (Leptospirose) wordt nog regelmatig gezien in België. Het wordt veroorzaakt door een bacterie die zich in besmet (sloot)water kan bevinden. De bacterie nestelt zich met name in de nieren en lever, waardoor er koorts ontstaat en uiteindelijk deze organen niet meer hun normale functie kunnen vervullen. Symptomen die gezien kunnen worden zijn veel drinken en veel plassen, braken, geelzucht, sloomheid en koorts. Bij tijdige diagnose kan de ziekte na intensieve therapie verdwijnen. Belangrijk aan de ziekte van Weil is dat ook de mens besmet kan worden: leptospirose is een belangrijke zoönose (infectieziekte die van dier op mens kan overgaan). 

Kennelhoest

Infectieuze tracheobronchitis (kennelhoest) is de naam die wordt gegeven aan een besmettelijke ziekte van het ademhalingstelsel van de hond. Elke hond die met andere honden in aanraking komt kan kennelhoest krijgen. Kennelhoest  is een besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen (neus, keel en luchtpijp). Een harde, droge hoest vaak gevolgd door kokhalzen, koorts, sloomheid en slecht eten zijn de meest voorkomende symptomen. Vaccinatie is een belangrijk wapen in de strijd tegen kennelhoest.