Berg en Dal

24/7 bereikbaar voor noodgevallen

Parasieten bij honden

Parasieten bij honden

Iedere hond krijgt vroeg of laat te maken met parasieten, ook al is hij gezond en goed verzorgd. Sommige parasieten hebben een beperkte invloed op je hond, andere veroorzaken ernstig ongemak of ziekte. De meest voorkomende parasieten kunnen de gezondheid van je hond schaden en kunnen soms zelfs een risico betekenen voor jou en je familie. Het is daarom van essentieel belang dat parasieten grondig en doeltreffend worden bestreden.

Een parasiet is een organisme dat zich voedt met het bloed van je hond of met zijn voeding en zich daarmee vermenigvuldigt. Parasieten kunnen vervelende klachten veroorzaken, ziektes overbrengen en zelfs gevaarlijk zijn. Er zijn inwendige en uitwendige parasieten. Uitwendige parasieten zitten in de vacht of op de huid. Veelvoorkomende uitwendige parasieten bij honden zijn vlooien, teken en mijten. Inwendige parasieten nestelen zich in het lichaam. Inwendig komen bij honden vooral wormen en giardia voor. Je kunt niet altijd weten of je hond parasieten heeft. Gelukkig kunnen we testen uitvoeren om vast te stellen of je hond parasieten heeft.

Vlooien kunnen lintwormen en Bartonella overbrengen. Teken kunnen de ziekte van Lyme-ziekte overbrengen. Een ander soort parasiet, een hartworm, wordt door muggen overgedragen. Hartwormen leven in de longen en hart van je hond, waardoor schade aan deze organen wordt veroorzaakt. Inwendige parasieten, zoals lintwormen en haakwormen, bedreigen ook honden en zijn zelfs overdraagbaar aan de mens.

Parasieten zijn niet alleen een overlast. Ze kunnen ernstige ziekten dragen die de algemene gezondheid en levensduur van je hond beïnvloeden. Wij helpen jou graag om je huisdier te beschermen.

Algemene interne parasieten

Wormen
Lintwormen en spoelwormen kunnen het darmkanaal van je huisdier binnendringen en diarree, braken of gewichtsverlies veroorzaken. Ze kunnen ook zonder lichamelijke aandoeningen aanwezig zijn in het lichaam van je hond. Hartwormen kunnen de bloedstroom en het hart van je hond bewonen en zo uiteindelijk veel verschillende organen beïnvloeden, maar je hond kan ook geen sporen van ongemak vertonen. Voor darmparasieten kunnen wij als dierenarts een lichamelijke examen uitvoeren en een fecaal monster testen. Als vaststaat dat je huisdier één van deze parasieten heeft, kunnen wij de gepaste behandeling opstarten. Voor hartworm is preventie de sleutel. Hartworm infectie is bijna altijd voorkombaar met medicatie. Echter, als een bloedtest bevestigt dat je hond hartworm heeft, kunnen wij je adviseren over de behandelingsopties.

Coccidiose
Een zeldzame vorm van coccidiose heeft invloed op de lever en kan leiden tot verlies van eetlust, diarree, leverfalen of in ernstige gevallen, de dood. De meest voorkomende vorm heeft invloed op de darm en kan leiden tot gewichtsverlies, waterig of slijmachtig diarree en uitdroging of je hond kan geen tekenen van infectie vertonen.

Cryptosporidium
Deze intestinale parasiet wordt meestal ingenomen door verontreinigd voedsel, water of ontlasting. Symptomen zijn koorts en diarree.

Giardia
Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden. Deze infectie is zeer besmettelijk en kan bovendien van dier op mens worden overgedragen. Het is daarom belangrijk een besmetting met Giardia snel te kunnen herkennen en behandelen. De besmetting vindt altijd plaats via de mond. De parasieten belanden in de dunne darm waar ze zich aan de darmwand vasthechten. De darmwand raakt hierdoor beschadigd, wat zichtbaar kan worden door de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en overgeven. Honden kunnen zich dus besmetten met Giardia met name door indirect contact met ontlasting van andere dieren, bijvoorbeeld op grasvelden en wegen.  Giardia kan ook aanwezig zijn zonder duidelijke symptomen. Honden die met Giardia besmet raken worden niet altijd ziek. Met name jonge honden en honden met een verminderde weerstand krijgen klachten in de vorm van diarree en braken. Met medicijnen is Giardio goed te behandelen.

Verwijderen van teken, vlooien en mijten

Vlooien
Verwijderen van parasieten zoals teken, vlooien en mijtenDeze bloedzuigende parasitaire insecten houden van het proeven van je huisdier. Vlooien voeden zich door bloed te zuigen. Het resultaat is jeuk, krassen, bijten, kauwen, haaruitval of huidirritatie. Bloedarmoede, lintwormen, vlooienallergie en dermatitis bij honden zijn aandoeningen die kunnen ontstaan ​​door een vlooienbesmetting. Bij een vlooienallergie is de jeuk vaak heftig en de hond kan zichzelf tot bloedens toe bijten of open krabben. Eén beet van een vlo kan dan al vervelende gevolgen hebben. Deze jeuk uit zich met name aan de staartbasis, de liezen en de buik. Een vlooienallergie kan tot ernstige huidproblemen leiden bij honden. Er zijn diverse producten om je hond en de omgeving te behandelen tegen vlooien. Vraag ons gerust welke middelen je het beste kunt gebruiken.

Teken
Deze bloedzuigende spinachtige parasieten komen met name voor in hoog gras, struiken en een bosrijke omgeving. Ze nestelen zich in de huid van je hond om bloed te zuigen. De teken hebben voorkeursplaatsen voor nek, oren, kop en poten, maar kunnen ook elders op het lichaam voorkomen. Een teek die besmet is met de ziekte van Lyme draagt deze over als de teek een hond bijt. Niet iedere teek is besmet met de ziekte van Lyme dus een hond raakt niet altijd besmet na iedere tekenbeet. Het duurt ongeveer 48 uur voordat een teek na het bijten de ziekte van Lyme overdraagt. Als een teek dus snel verwijderd wordt kan voorkomen worden dat er ziektes overgedragen worden.. Het is dus belangrijk om regelmatig je hond te controleren en als er een gevonden is, meteen te verwijderen. Om een ​​teek veilig van uw huisdier te verwijderen, gebruik dan een paar puntige pincetjes, hemostaten of een tekentang.

Mijten

Mijten zijn parasieten die van huidschilfers leven. Er bestaan verschillende soorten mijten. Er bestaan gravende mijten en niet-gravende mijten. Gravende mijten bevinden zich in de huid. De niet-gravende mijten bevinden zich daarentegen in de vacht. Dit verschil is belangrijk voor de behandeling: gravende mijten kunnen veelal behandeld worden met injecteerbare medicijnen terwijl vachtmijten juist met uitwendige behandeling moeten worden bestreden. De oormijt graaft zich niet in de huid in maar leeft in de gehoorgang. Geïnfecteerde honden hebben jeuk aan hun oren. Het valt op dat ze veel, op hun achterwerk zittend, aan hun oren krabben en schudden met hun kop.  Wij geven advies over de producten die je het beste kunt gebruiken om je hond te behandelen.