Berg en Dal

24/7 bereikbaar voor noodgevallen

Hoefproblemen bij paarden

Hoefproblemen bij paarden

Gezonde hoeven zijn een essentieel onderdeel voor het algemene welzijn van je paard. Hoefproblemen kunnen niet alleen leiden tot pijn, mankheid en secundaire infecties, maar kunnen je paard kwetsbaar maken voor ongelukken die traumatische verwondingen kunnen veroorzaken. De hoeven van je paard worden elke dag zwaar belast. Het is dan ook erg belangrijk dat de hoeven in goede conditie blijven. Er zijn meerdere oorzaken die voor hoefproblemen kunnen zorgen bij je paard. Enerzijds door problemen met de kwaliteit van de hoef zelf, anderzijds door ziekten die elders in het lichaam spelen, maar tot uiting komen in de hoef, zoals hoefbevangenheid. Ook voeding speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van hoefproblemen en het verbeteren van de hoeven van je paard. Hoefproblemen kunnen varieren van scheuren, brokkelen, platte zool, gevoelig lopen tot aan hoefbevangenheid (laminitis).

Hoe voorkom je hoefproblemen en andere pijnlijke aandoeningen

dierenarts - hoefprobleem - paardEen hoef is een hoornachtige uitgroei die als een soort natuurlijke "schoen" dient, waardoor een paard zonder schade op een verscheidenheid aan terrein kan lopen. Het verbindt met het skelet via een laag weefsel, bekend als de lamina. Als de lamina verzwakt of beschadigd raakt, kan de verbinding van de hoef naar het kistbeen in de voet worden aangetast, een aandoening die bekend staat als laminitis. Gemeenschappelijke oorzaken van laminitis omvatten overmatig rijden over harde grond, voedingsonevenwichtigheden, obesitas, infectie of de ziekte van Cushing.

Laminitis kan extreem ongemak veroorzaken en zelfs je paard mank maken. Behandeling van de aandoening omvat rust naast het onderliggende probleem. Supplementen, een speciaal dieet, verdovende en pijnstillende medicijnen, of speciale steunen kunnen worden voorgeschreven voor het behandelen van laminitis. Correcte, regelmatige kapbeurten door je dierenarts kunnen eventuele schade helpen voorkomen die laminitis kan bevorderen.

Regelmatige reiniging van de hoeven kan infectie verhelpen, terwijl het juiste kappen van de hoeven kan voorkomen dat de hoeven barsten en de weg openen voor bacteriën. Behandeling voor spruw (een anaërobe bacteriën die de onderkant van de hoef van het paard aantast) omvat gewoonlijk de toepassing van een jodiumoplossing of actuele receptgeneesmiddelen. Ernstige beschadigde weefsels moeten mogelijk verwijderd worden nadat u dat gedeelte van de hoef verwijderd heeft, om de groei van nieuw, gezond weefsel mogelijk te maken. Gedurende deze tijd kan je paard speciaal schoenwerk nodig hebben om deze weefsels te beschermen.

Occasionele hoefproblemen zijn te verwachten. Pijn, abcessen, kneuzingen en andere aandoeningen moeten serieus worden genomen en we raden je dus aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met ons voor een evaluatie. Wij kunnen niet alleen een snelle, professionele behandeling bieden, maar we kunnen je adviseren over hoe je in de toekomst soortgelijke verwondingen kan minimaliseren.