Al is het geen leuk onderwerp, we kunnen er niet omheen. Eens komt het moment dat het niet meer gaat met je huisdier. Soms komt dit moment onverwacht en soms zie je het al een tijdje aankomen. Eén ding is zeker, het is zelden gemakkelijk. En meestal betekent dit ook dat er een beslissing genomen moet worden over het al dan niet laten inslapen van uw dier. We willen allemaal graag een dier een lijdensweg besparen, maar de beslissing over wanneer er moet worden ingegrepen is altijd moeilijk. Je dier kan het zelf niet zeggen. Als dierenarts kunnen we je alleen adviseren. Jij zult zelf deze moeilijke beslissing moeten nemen. Het is een emotioneel moment om afscheid te nemen van je geliefde huisdier. Je kat maakt vaak al vele jaren onderdeel uit van het gezin en wordt dan ook beschouwd als een familielid. Wij vinden het belangrijk om jou bij dit moeilijke moment zo goed mogelijk te ondersteunen en om jou voldoende tijd te gunnen voor dit afscheid.
Hoe gaat euthanasie in de praktijk?
Eerst wordt je dier door ons onder anesthesie gebracht door middel van een injectie. Hierdoor valt hij/zij na 5 tot 10 minuten in een diepe slaap. Wij laten je dan eventjes alleen met je huisdier zodat je rustig afscheid kan nemen terwijl je dier in slaap valt. Sommige mensen verkiezen om na de verdoving door te gaan. Wij respecteren de verlangens van de mensen, het is immers een zeer emotioneel moment. Sommige mensen willen aanwezig blijven tot het laatste moment. Ieders keuze wordt gerespecteerd. Daarna zal het euthanasiemiddel ingespoten worden. Vanwege de anesthesie merkt je huisdier hier niets meer van.
Na euthanasie
Als je huisdier is overleden zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan kiezen om je dier te begraven, thuis of op een dierenbegraafplaats. Ook kan je kiezen voor crematie bij een dierencrematorium, dit kan individueel of met een groep. Voor meer informatie kan je contact met ons opnemen.