Berg en Dal

24/7 bereikbaar voor noodgevallen

Teken en vlooien bij honden en katten

De lente is in het land. Dit mooie weer zorgt ervoor dat de parasieten, zoals teken actief worden. Je moet je huisdier niet enkel controleren op teken, maar ook op vlooien. Dus controleer je huisdier regelmatig, want teken en vlooien komen vaak voor bij honden en katten.

Je hond of kat kan last hebben van vlooien en/of teken. Maar hoe kan je zien dat je trouwe viervoeter een parasiet heeft? Hoe kun je die verwijderen? Wij leggen uit hoe je je hond of kat kan verlossen van teken en/of vlooien. Laten we eerst beginnen bij teken.

Teken bij honden en katten

Van zodra de temperatuur boven de 7°C komt, komen teken in actie. Ze klimmen in grashalmen of struiken en hechten zich daaraan vast. Zo blijven ze wachten tot er een geschikt dier voorbij komt om zich daaraan vast te hechten. Ze hechten zich vast aan je hond en kat en doen zich te goed aan hun bloed. Soms is dat niet zonder gevolgen. Maar hoe kan je teken nu herkennen? Wat zijn de risico’s? Wat moet je doen om ze te verwijderen? Kan je ze voorkomen?

Hoe kan ik teken herkennen bij mijn hond of kat?

Een teek is heel klein. Dus het is heel normaal dat je die over het hoofd ziet. Zeker wanneer je huisdier een lange vacht heeft, is het normaal dat je het niet ziet. Teken hechten zich aan je huisdier vast met hun kop. Je ziet dus een lijf met poten. Wanneer ze zich tegoed hebben gedaan aan het bloed van je huisdier, kan je hen goed zien. Je ziet namelijk een grijze of bruine vlek en het lijkt een beetje op een wrat. Teken gaan ze nestelen op plekken waar je hond of kat weinig haar heeft. Zo kan een teek zich nestelen in de oksels, kop, oren of in de liezen.

Hoe kan mijn hond of kat besmet raken?

Teken komen voor in bossen, duinen, heidegebieden, grashalmen, struiken, weilanden, parken en tuinen. Eigenlijk kan je ze overal vinden. Ze houden zich schuil tussen dode bladeren of hoog gras. Daar wachten ze tot je viervoeter langs komt, om van daaruit over te stappen. 

Kunnen honden en katten ziek worden van een tekenbeet?

Net zoals mensen, kunnen ook honden en katten ziek worden van een tekenbeet. Teken hechten zich vast aan het lichaam. Op de plek waar ze zich vasthechten, kan een ontsteking ontstaan. Die kan jeuk en irritatie geven. Maar ze kunnen ook ziektes met zich meebrengen. Net zoals bij mensen, kan een teek ook de ziekte van Lyme geven aan je huisdier. Die veroorzaakt een aantal symptomen bij je huisdier, zoals:

  • Koorts
  • Gewrichtspijn
  • Slechte eetlust
  • Nierproblemen
  • Neurologische verschijnselen
  • Huidveranderingen

Wat je het best kan doen, is het noteren. Als je net een teek hebt weggehaald van je kat of hond, kan je de dag noteren. Als je merkt dat je huisdier kort daarna ziek wordt, kan je ons contacteren. 

Kan ik mijn hond of mijn kat ook beschermen tegen teken?

Je kan een aantal zaken doen om je huisdier te beschermen. Wij sommen ze even voor je op:

  • Allereerst kan je tekenwerende en tekendodende producten kopen.
  • Daarnaast kan je ook elke dag je hond of je kat controleren op teken. Zeker na de wandeling met je hond of nadat je kat van buiten komt. Wat je dan moet controleren zijn de plaatsen waar het minste vacht is: oren, kop, oksels en liezen.
  • Wanneer je een teek verwijdert, kan je het best een tekentang of tekenkaart gebruik. Gebruik geen alcohol, hitte of zeep voordat je een teek verwijdert. Je moet ook oppassen dat je het lichaam van de teek niet kapot knijpt. Anders kan hun maaginhoud via de wonde nog ziektes doorgeven aan je kat of hond.

Naast teken kunnen ook vlooien voor de nodige problemen zorgen bij je huisdier.

Vlooien bij honden en katten

Ook vlooien zijn bloedzuigende parasieten die het leven van je hond of kat onaangenaam kunnen maken. Zo kunnen ze zorgen voor heel wat jeuk. Maar het kan ook zorgen voor huidontstekingen bij je huisdier. Maar hoe kan je hond of kat besmet raken met vlooien? Welke klachten kunnen ze krijgen? Hoe herken je vlooien? Kan ik mijn huisdier hiertegen beschermen?

Hoe kan mijn hond of kat besmet raken?

Er bestaat zowel een vlo voor de hond als voor de kat, maar de kattenvlo komt het meest frequent voor.

Een hond of kat kan zich besmetten op plaatsen waar veel vlooien voorkomen. Je huisdier kan op zijn beurt weer andere huisdieren besmetten. Ook de eitjes van vlooien uit de omgeving kunnen blijven plakken aan je huisdier waardoor ze voor een nieuwe besmetting kunnen zorgen.

Welke klachten kan mijn huisdier krijgen?

De voornaamste klacht is dat je huisdier jeuk heeft van de vlooien. Deze klachten zijn niet altijd duidelijk zichtbaar. Katten kunnen wel allergisch zijn aan vlooien. Dan zien we vaak een ontsteking van de huid met korstjes. Deze zal je voornamelijk op de rug en aan de staart kunnen zien. Als honden allergisch zijn aan vlooien, krijgen we vooral te maken met kale plekken met schilfers of hotspots. Dit komt vooral door het bijten. Pups of kittens kunnen te maken krijgen met bloedarmoede wanneer ze een zware vlooienbesmetting hebben.

Daarnaast kunnen ze door de vlooien ook besmet raken met lintworm. Vlooien eten lintwormeitjes op. Wanneer een kat of hond zich wast, kunnen ze deze eitjes op likken en zo besmet geraken.

Hoe herken je vlooien?

Vlooien zijn heel klein, dus je kan ze niet makkelijk vinden. Net zoals bij teken nestelen vlooien zich graag in de oksels en liezen, maar ook in de staartbasis kan je ze vinden. Als je je huisdier borstelt, kan je ze vinden. De zwarte puntjes die je bij het kammen ziet, zijn de uitwerpselen van een vlo.

Hoe kan ik mijn huisdier beschermen tegen vlooien?

Er zijn een aantal manieren die je helpen om je kat of hond te beschermen tegen vlooien. Wij sommen ze even voor je op:

  • Allereerst kan je je huisdier behandelen met vlooienwerende en - dodende producten. Wanneer je hond of kat al vlooien heeft, kan je best een product aanschaffen dat ook de larven en eitjes doodt.
  • Kam ze regelmatig.
  • Behandel de omgeving als je huisdier vlooien heeft.
  • Je kan je huisdieren behandelen met een vlooienpipet, maar ook een vlooienbandje kan je huisdier helpen.

Kortom, maak het leven van je kat en hond gemakkelijker. Borstel ze regelmatig om vlooien te voorkomen. Maar onderzoek daarnaast ook alle plekjes, zoals oksels, liezen, oren en kop om teken te voorkomen. Indien je vragen hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren.