Berg en Dal

24/7 bereikbaar voor noodgevallen

Eerste medische checkup voor puppies

Eerste medische checkup voor puppies

Heb je een nieuwe puppy? Gefeliciteerd met je schattige huisgenoot. De verzorging en opvoeding van puppies is één van de leukste periodes als hondeneigenaar. Natuurlijk wil je jouw puppy de beste zorg geven die er is. We vinden het belangrijk dat jij en je huisdier zich thuis voelen in onze praktijk. Bij de medische checkup kijken we je puppy grondig na en kunnen eventuele aandoeningen in een vroegtijdig stadium opgemerkt worden. Vanaf jonge leeftijd kan je bij ons terecht voor vaccinaties, ontworming, vlooienbestrijding, voedingsadvies, tandcontroles, enz. Hoe beter je geïnformeerd bent over je huisdier, hoe beter je voor je puppy kan zorgen. We bespreken met jou het aanbevolen vaccinatieschema en het behandelen en voorkomen van parasieten. Graag maken we tijdens deze consultatie ook de nodige tijd vrij om al je vragen over de opvoeding en de verzorging van je nieuwe huisdier te beantwoorden.

Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak om jouw nieuwe huisdier te ontmoeten.

Wanneer neemt u uw puppy voor het eerst mee naar de dierenarts?

De meeste puppies gaan naar hun nieuwe baasjes vanaf ongeveer 6 tot 8 weken en dit is de perfecte tijd voor een eerste bezoek aan de dierenarts. Als je puppy eerder een dierenarts heeft bezocht vergeet dan niet om het paspoort mee te brengen. Sommige fokkers vaccineren en ontwormen de puppies alvorens ze naar hun nieuwe huis te sturen, en zo weten wij welke dosering je nieuwe puppy nodig heeft.

Wat gebeurt er bij het eerste bezoek aan de dierenarts?

Eerste medische checkup puppiesEr gebeurt veel tijdens je eerste bezoek aan de dierenarts, en als je dit nog nooit gedaan hebt, lijkt het een beetje verwarrend. Laten we eens kijken wat je kan verwachten.

  • Fysisch onderzoek: We controleren het gewicht, het gebit, de oren en ogen, het hart en de longen, de buik, de vacht en de nagels van ieder dier en bewaren al deze gegevens in ons systeem. We testen ook het zicht, gehoor en alertheid van jouw puppy.
  • Vaccinaties: Je puppy zal op jonge leeftijd 3 keer gevaccineerd worden. Onmiddellijk na de geboorte krijgt de puppy afweerstoffen mee van de moeder. Deze anti-stoffen zijn voldoende om jouw puppy de eerstkomende 6 weken tegen binnendringende ziekteverwekkers te beschermen. Puppies krijgen hun eerste vaccinatie wanneer ze 6 weken oud zijn. Deze vaccinatie beschermt tegen Parvo en hondenziekte. Jonge puppies zijn namelijk heel gevoelig voor deze virussen. Na deze eerste vaccinatie worden puppies nog twee maal ingeënt, namelijk op de leeftijd van 9 en 12 weken. Vier kernvaccins worden aanbevolen voor alle puppies (Parvo, hondenziekte, kennelhoest en Ziekte van Weil). Na de laatste vaccinatie is je puppy volledig en langdurig tegen alle virale ziektes beschermd.
  • Fecaal onderzoek en ontworming: Bij een eerste bezoek laten we je weten of je een steekproef van de stoelgang van je puppy moet meebrengen voor een fecaal examen. De meeste puppies worden geboren met spoelwormen die ze via de placenta of via de moedermelk hebben gekregen. Omdat hierdoor de groei wordt belemmerd en de puppies vermageren, moeten ze op jonge leeftijd regelmatig ontwormd worden.
  • Vlooien en teek preventie: Het beschermen van je puppy tegen vlooien en teken is belangrijk, niet alleen omdat deze plagen vervelend zijn, maar ook omdat ze ziektes kunnen dragen. Een goed bestrijdingsmiddel voor je puppy is veilig en gemakkelijk toe te dienen.
    • Microchip: Een microchip is als een identiteitskaart en bevat een unieke identificatiecode. Deze chip bevat alle informatie van je huisdier. Het is wettelijk verplicht en wordt ingeplant voordat je puppy 8 weken oud is. Deze microchip heeft de grootte van een rijstkorrel en wordt onderhuids geïnjecteerd tussen de schouderbladen van je puppy. De injectie gebeurt vrijwel pijnloos en vereist geen verdoving. Wanneer je hond ergens gevonden wordt kan de chip afgelezen worden en onmiddellijk nagegaan worden wie de eigenaar is. Het aflezen gebeurt door middel van een elektronisch afleesapparaat dat bij elke dierenarts en dierenasiel aanwezig is. De kosten zijn meestal laag en de procedure is eenvoudig.

Aarzel nooit om vragen te stellen als je voor de eerste keer naar de dierenarts gaat. Probeer ook rustig en positief te blijven. Jouw puppy zal het opmerken en het zal ze op hun gemak stellen.